Safety-(12).png

Euphoria: Jeta e njeriut nuk është dy minuta por një video dy minutshe mund t'i japë fund jetës së njeriut

SEEN

June 20th, 2022

*SPOILER!

Në predikimet fetare thuhet se fëmija edukohet njëzet vite përpara se të lind. Një e dhënë e tillë përcillet nëpër gjithë lëmitë filozofike madje e ndjejmë shumë edhe në letërsi e art. Arsyeja e një veprimi të caktuar nga dikush, sqarohet me jetën e mëparshme të tij ose më saktë me impaktin që prindi e njerëzit e rëndësishëm përreth tij i lënë/japin atij. Këtë më së bukuri e përshkruan seriali Euphoria prodhim i HBO Max.

Seriali Euphoria,  ndryshe nga çdo film e serial i mëparshëm që përshkruan adoleshencën dhe problemet rinore, si nga mënyra e incizimit  ashtu edhe nga mënyra e shtjellimit të problemeve, frymon sa fragjilë aq edhe i dhunshëm. Seriali në vetvete i jep githkujt të drejtë duke u aprovuar të gjithëve në njëfarë mënyre lëvizjet dhe veprimet e bëra. Dikur i varur nga droga, krijuesi i serialit Sam Levinson, shpejgon se grimi i shumëngjyrshëm i karaktereve shpreh fuqinë dhe shumëlarshmërinë e ëndrrave të të rinjëve, njëashtu shprehet edhe drejtori fotografisë Marcell Rev- për kamerën që vazhdimisht është në lëvizje.

Në serial, lidhja fizike dhe shpirtërore mes karaktereve përshkruhet mjaftë mirë. Nate Jacobs (Jacob Elordi) është një  nxënës i shkollës së mesme i cili pasigurinë e tij për identitetin seksual mundohet ta maskojë me agresion. Në anën tjetër,një vajzë e posa ardhur në shkollë Jules Vaughh (aktore Hunter Schafer) është një vajzë transgjinore e cila një natë kryen marrëdhënie seksuale me të atin e djalit që përmedet më lartë. Cal, i ati i Nate, mundohet t’a fsheh identitetin e tij seksual duke krijuar marrëdhënie seksuale të cilat zgjasin një natë dhe duke i incizuar këto të fundit. Nate, mes gjithë kësaj turbulence të krijuar, është i vetëdijshëm për aktin joligjorë që i ati bënë dhe vazhdimisht i shikon videot e tij. Kur Nate zbulon videon e Jules, ai mundohet të mbulojë frikën dhe brengën për zbulimin e identitetit seksual të të atit nga shoqëria duke rritur nivelin e  agresionit të tij ndaj saj. Madje ai e kërcënon dhe e malltreton Jules, por jo vetëm këtë të fundit. Edhe pse me vetdëshirë, Jules është një vajzë e mitur dhe si e tillë bënë që babai i Nate të fitojë emrin pedofil, e përshkak të kasetave të incizuara që posedonte- të quhet mes tjerash psikopat. Duke kaluar nga epizoda në episode tensioni mes këtyre të dyve, madje edhe mes Rue (aktore Zendaya) e cila krijon lidhje dashurie me Jules], dhe Nate rritet. Seriali në baza shumë reale transmeton ngushtimin shpirtëror të secilido karakter dhe na mundëson të krijojmë empati e mishërohemi me problemin e tyre. Sado që seriali në mënyrën më të qiltërt shtjellon babain e Nate dhe numëron arsyet pse ai sillet ashtu, seriali dhe krijuesit e tij asesi nuk e humbin të drejtën dhe gabimin. Veprimi i Cal është i pafalshëm dhe si fund dënohet pikërishtë nga ai i cili është munduar me mish e me shpirtë ta fsheh. Nate, i ofron audiencës katarsiz, duke i dhënë dënimin e merituar të atit, burgun.

Seriali në fjalë, tregon të gjithë mendimet e mundëshme që lindin në kokën e një të riu i cili frikësohet se jeta e tij intime do të shpërndahet. Një e mitur e cila ballafaqohet me dhunë psiqike është Jules. Ajo dhe Cal, janë të pavetëdijshëm për aktin që po bëjnë. Ata të dy nuk e dine se janë pedofil dhe viktima. Kjo është një nga temat që më së shumti më ka bërë përshtypje në serial përveq asaj se videoja e Cal e Jules, do të dëmtonte ato dhe njerëzit përreth tyre, në këtë rast Nate dhe Rue. Seriali prandaj, në  mënyrë më delikate shpejgon reagimet e Nates në lidhje me këtë çështje.

Euphoria është serial i cili në vitin e fundit ka arritur një shikueshmëri të evidentueshme. Ngjyra e kaltërt e skenat one-shot si ajo e epizodës së katërt gërshetojnë jetët e karaktereve. Videoja e aktit seksual të Cal me Jules, prej epizodës së parë deri në fund rrit tensionin në vazhdueshmërinë e veprimeve të karaktereve. Padyshim se e bukura e serialit qëndron në përpjekjen e të mbajturit të fshehur videon përshkakë të arsyeve të ndryshme. Jeta e një njeriu nuk është një video tre minutshe por një video tre minutshme mund ti jep fund jetës së njeriut. Seriali kërkon vëmendje për zbulimin e identitetit seksual të secilit, pedofilisë dhe përderisa ndodhin gjithë këto marrëdhënies me familjen.

 

Besa Tusha

Besa Tusha

Besa Tusha aktualisht është studente e vitit të fundit në universitetin e Arteve të Bukura "Mimar Sinan" në Stamboll. Ajo ka punuar si asistente e regjisë në disa filma studentor atje. Përveç kësaj ka qenë pjesë e stafit në Festivalin e Filmave të Shkurtë dhe Dokumentar "DokuFest" në Prizren. Besa ka qenë edhe pjesë e jurisë në edicionin e tretë të Festivalit të Filmave të Shkurtë "KFYD" në Turqi. 

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia