Safety.png

„Nëse është diçka që s'doni ta shohë gjyshja, mos e postoni", si të jemi të sigurt në internet?

SEEN

April 26th, 2022

Adoleshentët e sotëm duan të përdorin mediat sociale si një mënyrë për t'u lidhur me miqtë dhe për të ndarë pasionet dhe interesat e tyre me të tjerët. Me fuqinë për t'u lidhur me botën në majë të gishtave, adoleshentët që keqpërdorin mediat sociale mund të çojnë në rezultatin e një sërë çështjesh dhe problemesh.

Mediat sociale përkufizohen si ndërveprim i grupeve ose individëve ku ata prodhojnë, ndajnë ose shkëmbejnë opinione në internet dhe gjithashtu në komunitetet virtuale. Media jo vetëm që shërben si burim informacioni, por edhe si burim argëtimi. Pothuajse të gjithë zotërojnë një pajisje mediatike pavarësisht nga mosha e tyre. Funksionet e tij si komunikimi, dërgimi i mesazheve, ndarja e imazheve, ndarja e audios dhe videove, publikimi i shpejtë, lidhja me të gjithë botën dhe lidhja direkte janë shumë të përshtatshme për njerëzit e shumicës së moshave. Duke qenë se përdorimi i medias po rritet me shpejtësi tek njerëzit, ndikohen edhe të rinjtë. Shumica e të rinjve ndikohen nga mediat sociale, gjë që i bëri ata të zhvendosen nga mediat elektronike si shikuesit e televizionit dhe dëgjuesit e radios.

Adoleshentët i shohin mediat sociale si një mënyrë për të shprehur atë që po mendojnë në këtë moment, për të ndarë fotot e tyre, atë që po bëjnë, për t'u lidhur menjëherë me miqtë…. dhe pastaj vazhdon… duke mos e pranuar kurrë plotësisht qëndrueshmërinë e asaj që ata vendosin të ndajnë. Statuset dhe fotot nuk zhduken kurrë pasi të postohen në internet. Adoleshentët duhet të kuptojnë se ata kurrë nuk duhet të postojnë ndonjë gjë në internet që nuk do të dëshironin që të gjithë ata që njohin ose dikush që mund të takojnë në të ardhmen ta shohin ose ta lexojnë. Një rregull i mirë për këtë është të mendoni përpara se të postoni. ..Nëse përmbajtja është diçka që ata nuk do të donin që gjyshja ose vëllai ose motra e tyre më e vogël të shihte. Mos e postoni.

Adoleshentët duhet të dinë se disa organizata i përdorin faqet si burim. Për shembull, agjencitë e zbatimit të ligjit shpesh kontrollojnë mediat sociale për më shumë informacion dhe njohuri mbi aktivitetet e paligjshme. Aktivitete që adoleshentët priren t'i dokumentojnë marrëzisht. Statuset, fotot dhe tekstet mund të ndihmojnë forcat e rendit të rikrijojnë afatet kohore, të provojnë alibitë dhe më shumë. Shumica e shkollave madje kanë zgjedhur të monitorojnë llogaritë e mediave sociale për të siguruar që standardet e regjistrimit janë përmbushur. Së fundi, këshilltarët e pranimeve në kolegj kanë qenë të njohur për të fituar njohuri, pozitive dhe negative, për aplikantët duke i kërkuar ata në mediat sociale. Adoleshentët duhet të kujtojnë gjithmonë se shumë organizata i përdorin këto faqe interneti në avantazhin e tyre, kështu që njerëzit duhet të postojnë vetëm ngjarje neutrale ose pozitive

Kur shikojmë aspektin pozitiv të mediave sociale, gjejmë avantazhe të shumta. Më e rëndësishmja është një pajisje e shkëlqyer për edukim. I gjithë informacioni që kërkohet është vetëm një klikim larg. Studentët mund të edukojnë veten për tema të ndryshme duke përdorur mediat sociale.

Për më tepër, leksionet e drejtpërdrejta tani janë të mundshme për shkak të mediave sociale. Ju mund të merrni pjesë në një leksion që ndodh në Amerikë ndërsa jeni ulur në shtëpinë tuaj.

Për më tepër, ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz po distancohen nga gazetat, ata varen nga mediat sociale për lajme. Ju jeni gjithmonë të përditësuar për ngjarjet më të fundit të botës përmes tij. Një person bëhet më i vetëdijshëm shoqërisht për çështjet e botës.

Më e rëndësishmja, ajo gjithashtu ofron një platformë të shkëlqyer për artistët e rinj që nisin të shfaqin talentin e tyre falas. Mund të merrni mundësi të shkëlqyera punësimi edhe përmes mediave sociale.

Pavarësisht se kanë përparësi të tilla unike, media sociale konsiderohet të jetë një nga elementët më të dëmshëm të shoqërisë. Nëse përdorimi i mediave sociale nuk monitorohet, mund të çojë në pasoja të rënda.

Kështu, shpërndarja në mediat sociale veçanërisht nga fëmijët duhet të monitorohet në çdo kohë. Më pas është shtimi i mediave sociale që është mjaft e zakonshme tek të rinjtë.

Ngacmimi kibernetik është një problem në rritje midis adoleshentëve që përdorin mediat sociale dhe rastet ekstreme të ngacmimit kanë kontribuar në një sërë sëmundjesh mendore. Ngacmimi kibernetik është përdorimi i komunikimit elektronik për të ngacmuar një person, zakonisht duke dërguar mesazhe të një natyre frikësuese, nënçmuese ose kërcënuese.. Shumica e adoleshentëve raportojnë se kanë qenë dëshmitarë të bullizmit në internet, kanë qenë viktimë ose kanë qenë agresorë. Në mënyrë që të përdorin mediat sociale me përgjegjësi, adoleshentët duhet të kenë një kuptim të qartë të asaj se si duket bullizmi kibernetik, por më e rëndësishmja, efektet që mund të ketë tek një person.

Interneti ka aftësinë të nxjerrë në pah më të shëmtuarat tek njerëzit. Distanca midis përdoruesve dhe mungesa e ndërveprimit fizik shpesh i bën njerëzit të ndihen të guximshëm, të pacipë dhe të pathyeshëm. Edhe kur agresori mund ta njohë viktimën në jetën reale. Faqet si Twitter i bëjnë sulmet shumë publike dhe tepër të lehta për t'u bashkuar me njerëzit. Ju mund të komentoni për të përhapur urrejtje, një favorit për t'u pajtuar publikisht me urrejtjen që shpërndahet, dhe të ripërsërisni në Twitter…që situata të mund të jetë.

Pra, Si ta mbroni privatësinë tuaj digjitale?

Duke bërë disa ndryshime të thjeshta në pajisjet dhe llogaritë tuaja, ju mund të ruani sigurinë kundër përpjekjeve të padëshiruara të palëve të jashtme për të hyrë në të dhënat tuaja, si dhe të mbroni privatësinë tuaj nga ata me ju që nuk pranojnë të ndajnë informacionin tuaj. Fillimi është i lehtë

Siguroni llogaritë tuaja

Në dekadën e kaluar, shkeljet e të dhënave dhe rrjedhjet e fjalëkalimeve kanë goditur kompani të tilla si Equifax, Facebook, Home Depot, Marriott, Target, Yahoo dhe të tjera të panumërta. Nëse keni llogari në internet, hakerët ka të ngjarë të kenë rrjedhur të dhëna nga të paktën një prej tyre. Dëshironi të dini se cilat nga llogaritë tuaja janë komprometuar? Kërkoni për adresën tuaj të emailit në Have I Been Pwned? për të kryqëzuar adresën tuaj të emailit me qindra shkelje të të dhënave.

Përdorni një fjalëkalim të ndryshëm për secilën prej llogarive tuaja të mediave sociale. Mos përdorni të njëjtin fjalëkalim për llogarinë tuaj në Facebook siç bëni për Instagram, për shembull.

Mbroni shfletimin tuaj në ueb

Kompanitë dhe faqet e internetit gjurmojnë gjithçka që bëni në internet. Çdo reklamë, buton i rrjetit social dhe faqe interneti mbledh informacione për vendndodhjen tuaj, zakonet e shfletimit dhe më shumë. Të dhënat e mbledhura zbulojnë më shumë për ju sesa mund të prisni.

Thjesht përdorimi i shfletuesve të internetit si BRAVE priren të jenë më të sigurt se të tjerët.

Mos përdorni faqe interneti që janë vetëm HTTP dhe nuk kanë S (Secure) përdorni gjithmonë vetëm HTTPS, veçanërisht kur blini diçka në internet.

Përditësoni rregullisht softuerin dhe pajisjet tuaja

Të tre sistemet kryesore operative mund të përditësohen automatikisht, por duhet të kaloni një moment për të kontrolluar dy herë nëse keni aktivizuar përditësimet automatike për pajisjen tuaj.

Në fund të fundit, siguria dhe privatësia janë të lidhura, kështu që ju duhet të keni zakon t'i mbroni të dyja. Mund të duket kohë dhe e lodhshme, por pasi të ndiqni këto hapa, gjithçka që mbetet është të kultivoni gjykimin tuaj dhe të krijoni sjellje të mira në internet.

Pasi të zhyteni në një paranojë të ulët dhe mosbesuese për aplikacionet dhe shërbimet e reja, jeni në rrugë të mbarë për të shmangur shumë praktika që cenojnë privatësinë.

SHKRIMI ËSHTË SHKRUAR NGA ERA ALIU EKSKLUZIVISHT PËR MOLLEKUQJA.MK. TË DREJTAT E PUBLIKIMIT I KANË VETËM MOLLEKUQJA.MK DHE AUTORI, SIPAS MARRËVESHJES MES TYRE.

Era Aliu

Era Aliu

Era Aliu është drejtoreshë ekzekutive e UpCT dhe njihet edhe për kontributin e saj në shoqëri përmes një sërë organizatash, si dhe për aftësitë e saj të jashtëzakonshme në fushën e IT.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia