pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-04-12t171112.669.png

OKB-ja miratoi rezolutën e parë për mbrojtjen e të drejtave të personave interseks

MARRE

April 12th, 2024

OKB-ja ka cituar ekspertët të thonë se 1.7% e foshnjave lindin interseksual, të përcaktuara si të kenë karakteristika seksuale që nuk përputhen me nocionet binare të mashkullit apo femrës.

GJENEVË - Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut votoi të enjten për të miratuar një rezolutë të krijuar për të mbrojtur të drejtat e personave interseksual, iniciativa e parë e këtij lloji që diplomatët dhe grupet e të drejtave e përshkruan si një moment historik për të drejtat e njeriut.

Njëzet e katër vende votuan pro, njëzet e tre abstenuan dhe asnjë nuk votoi kundër rezolutës, e cila u drejtua nga Finlanda, Afrika e Jugut, Kili dhe Australia.

OKB-ja ka cituar ekspertët të thonë se 1.7% e foshnjave lindin interseks, të përcaktuara si të kenë karakteristika seksuale që nuk përputhen me nocionet binare të mashkullit apo femrës.

Rezoluta u bën thirrje shteteve të "luftojnë diskriminimin, dhunën dhe praktikat e dëmshme kundër personave me variacione të lindura në karakteristikat seksuale dhe të adresojnë shkaqet e tyre rrënjësore", si dhe të ndihmojnë njerëzit interseks "të realizojnë gëzimin e standardit më të lartë të arritshëm të shëndetit fizik dhe mendor. ”

Ky dokument kërkon gjithashtu që Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut të publikojë një raport “duke shqyrtuar në detaje ligjet dhe politikat diskriminuese, aktet e dhunës dhe praktikat e dëmshme ndaj personave me ndryshime të lindura në karakteristikat seksuale, në të gjitha rajonet e botës”.

"Miratimi i rezolutës së parë për të drejtat e personave interseks në #HRC55 shënon një përparim historik në të drejtat e njeriut," shkroi ambasadorja e SHBA Michèle Taylor në X, duke iu referuar sesionit të 55-të të Këshillit të të Drejtave të Njeriut. 

Human Rights Watch, e cila e përshkroi iniciativën si novatore, tha se ajo sinjalizonte “vendosmërinë në rritje ndërkombëtare për të adresuar shkeljet e të drejtave të përjetuara nga njerëzit e lindur me ndryshime në karakteristikat e tyre seksuale”.

“Kjo rezolutë shënon një tjetër moment historik në mënyrën se si organet ndërkombëtare po i shohin të drejtat e personave interseks”, thanë në një deklaratë 35 organizata të shoqërisë civile nën Shoqatën Ndërkombëtare të Lezbikeve, Gay, Biseksualëve, Trans dhe Interseksualëve (ILGA).

  • Lexojeni artikullin origjinal të NBC NEWS duke klikuar KËTU.

Përkthim

Përkthim

Ky artikull është përkthyer për nevojat e portalit www.mollekuqja.mk nga Vesa Sherifi, ajo është studente e mjekësisë dhe alumna e programit 'YES' të Departamentit Amerikan të Shtetit. Aktualisht, e angazhuar në Forumin për Ndryshime në Arsim dhe Qendrën për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja".

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia