untitled-design-(55)-1674646728.png

Në "Termini im" do të futet rubrika "Shëndeti i grave", të gjitha ekzaminimet e grave në një vend

FEMINISTING

January 25th, 2023

Në sistemin kombëtar shëndetësor "Termini im" do të futet rubrika "Shëndeti i grave", ku do të futen të gjitha raportet nga ekzaminimet gjinekologjike, eko e gjirit si dhe mamografia.

Kjo u bë e ditur dje nga kryetari i Shoqatës së mjekëve të Maqedonisë së Veriut, doktor Goran Dimitrov.

Me kërkesën tonë në dosjen elektronike të pacientes do t’i shtohet seksion i veçantë i quajtur “Shëndeti i gruas”, ku mjeku që e ekzaminon pacientin mund të shohë në një vend raportet nga ekzaminimet gjinekologjike, ekzaminimet e gjirit, eko dhe mamografi”

Goran Dimitrov

Mjekët dje me rastin e Javës kundër kancerit të qafës së mitrës thanë se sipas të dhënave të viteve të fundit nga 100 mijë gra në vit, 20-21 sëmuren nga kanceri i qafës së mitrës, që është përqindje e lartë.

Ndërgjegjësimi i publikut për vaksinim ndaj HPV-së te vajzat dhe gratë është më se i nevojshëm sipas mjekëve. Ndërsa profesoresha Aleksandra Grozdanovska theksoi se ka shumë dezinformata në lidhje me këto vaksina.

Burimi: SDK

Fisnik Xhelili

Fisnik Xhelili

Fisnik Xhelili është i diplomuar në degën e Komunikimit Ndërkombëtar. Aktualisht punon si gazetar dhe moderator në portalin "Portalb.mk". Njëkohësisht ai vijon studimet e masterit në degën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Diplomacisë. Fisniku është bashkëthemelues i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja".