pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-04-26t180925.511.png

Menstruacionet e para: Çfarë të prisni?

MARRE

April 26th, 2024

Nëse mundeni, pyesni nënën tuaj biologjike kur ju paraqitën menstruacionet për herë të parë. Kushtojini vëmendje ndryshimeve në thithkat tuaja, qimeve pubike, formës së trupit dhe sekrecionit në të brendshmet tuaja. Këtu është një përmbledhje e asaj që duhet të dini kur mund të keni periodat tuaja të para.

Hapi i parë për të vlerësuar se kur do të keni menstruacionet e para është të pyesni nënën tuaj biologjike se kur i ka ndodhur asaj, nëse mundeni. Përtej kësaj, trupi juaj do t'ju japë disa shenja. 

Para se të keni menstruacionet e para, mund të vëreni ndryshime në: 

  • Thithat/gjinjtë 

  • Qime pubike 

  • Forma trupore 

  • Sekret në të brendshmet tuaja 

Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është se trupi juaj është unik. Nuk ka një moment të saktë "të duhur" që të ndodhë diçka. Çdo trup i shëndetshëm ka mënyren dhe kohën e vet. 

Thithat/gjinjtë 

Ndryshimet në thithkat dhe gjoksin tuaj mund të jenë gjëja e parë që vini re. 

Në fillim, gungat e vogla rreth thithkave tuaja ngrihen. Më pas, zona më e errët e thithkave tuaja do të bëhet më e madhe dhe do të fillojë të fryhet - madje mund të duket sikur ka një gungë të vogël në gjoks. Këto quhen sytha të gjirit. Kjo mund të ndodhë nga të dyja palët në të njëjtën kohë, ose vetëm në njërën anë në fillim. Nëse ndodh në njërën anë, mund të duhen deri në 6 muaj që pala tjetër të arrijë.

Shumica e njerëzve fillimisht kanë menstruacionet e tyre të para 2-3 vjet pasi gjoksi i tyre fillon të rritet. Nëse sythat e gjirit tuaj fillojnë të rriten rreth moshës tetë ose nëntëvjeçare, mund të duhen më shumë se tre vjet që të fillojë menstruacioni. Nëse sythat e gjirit tuaj zhvillohen më vonë se shumica e njerëzve në klasën tuaj, si kur jeni 13 vjeç, mund të duhet më pak se një vit që të fillojë menstruacioni (2, 3). 

Forma dhe lartësia e trupit tuaj gjithashtu do të ndryshojnë gjatë kësaj kohe. Në momentin që vini re sythat e gjirit, i gjithë trupi juaj tashmë do të ketë filluar të rritet më shpejt. 

Qime pubike 

Pas sythave të gjirit, mund të vëreni shenjat e para të qimeve pubike. Vetëm disa qime të gjata mund të vërehen në fillim. Me kalimin e kohës më shumë qime pubike do të rriten dhe ato qime do të bëhen më kaçurrela, më të trasha dhe do të shtrihen drejt kofshëve tuaja.

Ekziston një shans që të shihni disa qime pubike përpara se gjoksi juaj të fillojë të rritet, por shumica e njerëzve e shohin atë anasjelltas. 

Ju ndoshta nuk do të shihni qime nën krahë deri në kohën kur fillon menstruacioni, ose pak para kësaj. 

Forma trupore 

Forma dhe madhësia e trupit tuaj gjithashtu ndryshojnë shpejt para fillimit të menstruacioneve. Hovi më i madh i rritjes mund të jetë rreth gjashtë muaj deri në një vit përpara menstruacioneve tuaja të para (ky është rasti për shumicën e njerëzve, por për të tjerët, mund të jetë pak para, dy vjet përpara ose edhe pas një periode të parë). Nëse jeni duke gjurmuar gjatësinë tuaj dhe vini re se ajo ndryshon shpejt dhe më pas fillon të ngadalësohet, menstruacioni juaj i parë mund të jetë në rrugën e duhur. 

Së bashku me ndryshimet në gjatësinë dhe peshën tuaj, është gjithashtu normale që madhësia e pantallonave tuaja të bëhet më e madhe ndërsa ijet tuaja zgjerohen. Disa pjesë të trupit tuaj do të bëhen më të majme dhe më të rrumbullakëta, ndërsa pjesët e tjera mbeten të njëjta. Ju mund të vini re se kjo fillon në të njëjtën kohë kur sythat e gjirit tuaj fillojnë të rriten. E gjithë zona e poshtme e barkut tuaj quhet legen. Vagina, mitra dhe vezoret tuaja janë aty, dhe gjithashtu rriten në madhësi. Koha e saktë e rritjes së trupit tuaj do të jetë unike për ju. 

Lëngu vaginal/cervikal 

Dikur pasi gjinjtë tuaj të fillojnë të rriten, mund të vëreni një ndryshim në lëngun në vaginë dhe mund të ndihet pak më i lagësht se më parë. Disa njerëz do ta vënë re këtë rreth 6-12 muaj para menstruacioneve të para. Ka të ngjarë të jetë një lëng i hollë, i bardhë dhe nuk do të ketë shumë erë. 

Ndërsa i afroheni menstruacioneve të para, mund të vini re se lëngu nga vagina ndryshon çdo ditë. Edhe nëse nuk keni pasur ende menstruacione, ky është fillimi i ciklit tuaj menstrual, i cili është shumë më tepër sesa thjesht perioda juaj. 

Hormonet në trupin tuaj do të shkojnë lart e poshtë çdo cikël, ndërsa trupi juaj bëhet gati të lëshojë një . Kjo ndryshon lëngun që del nga vagina juaj. Ndonjëherë do të ketë më shumë lëngje, ndonjëherë më pak. Lëngu gjithashtu do të duket dhe ndjehet ndryshe në periudha të ndryshme të ciklit tuaj. 

Mund të duket dhe të duket kremoze për disa ditë, si një hidratues për lëkurën, ose elastike dhe e qartë, si një e bardhë veze. Për disa njerëz, mund të jetë e vështirë të vërehen këto ndryshime deri në disa cikle pas menstruacioneve të para. 

Vagina juaj pastrohet vetvetiu, prandaj sigurohuni që të përdorni ujë vetëm në buzët tuaja të brendshme ose në vaginë kur laheni.

Kat, një ish praktikante e 'Clue', ndau përvojën e saj personale gjatë pritjes të periodave të saj të parë më poshtë. 

"Periodat mund të jenë zhgënjyese, të çrregullta dhe ndonjëherë plotësisht të dhimbshme. Megjithatë, mezi prisja të filloja të miat. Kur isha nëntë vjeç, mamaja ime më mësoi për periodat, por theksoi se nuk duhet të prisja që e imja të fillonte shpejt pasi ajo e kishte marrë atë më vonë se mesatarja. Megjithatë, unë isha i vendosur që nuk do të ishte kështu për mua. " tha ajo.

"Kur isha 10 vjeç, u zgjova në mes të natës për të shkuar në banjë, shikoja poshtë dhe më në fund, një njollë gjaku! Pritja mbaroi! Unë isha një e rritur tani, gati për të trajtuar çdo gjë! Vrapova në korridor për t'i thënë mamasë sime, e cila më dha një bllok me një pamje të pabindur në fytyrën e saj. Atë natë isha pothuajse shumë i emocionuar për të fjetur, duke ditur se çfarë mund t'u them të gjithë miqve të mi në mëngjes. Mund ta imagjinoni dëshpërimin tim kur nuk shihej asnjë nuancë e kuqe, vetëm një prerje e vogël në pjesën e sipërme të kofshës. Alarm i rremë."

"Gjatë gjithë shkollës fillore dhe të mesme më është dashur të kaloj nëpër biseda të ndryshme për pubertetin dhe më kanë dhënë grushta të panumërta te pecetave higjenike dhe tampona nga mësuesit e seksit "për çdo rast". Më duhej t'i shikoja të gjithë shoqet e mia të vinin në shkollë të gatshme për të përhapur detajet se ku ishin dhe si ndiheshin tani që ishin "një grua e vërtetë". Nuk isha aq e pjekur fizikisht sa ato, por u ndjeva absolutisht e sigurt se ky moment historik do të më bënte të përshtatesha sërish. Kaluan ditë, muaj dhe vite. I pashë të gjitha të zhvilloheshin, të pretendonin se ishin "sinkronizuar" dhe kishin lidhje me simptomat e njëra-tjetrës. U ndjeva e përjashtuar."

"Pastaj, një ditë, kuptova se kisha mbetur vetëm unë. Të gjithë miqtë dhe shokët e mi të klasës kishin përjetuar një ndjesi që as që mund ta kuptoja. Isha e pangushëllueshëm dhe e frikësuar. Mami u përpoq të më gëzonte duke më thënë se nuk duhet ta dëshiroja gjithsesi. E pyeta doktorin nëse ishte normale. Ajo më dha një vit. "

"Një vit e gjysmë më vonë, në moshën 14 e gjysmë, më në fund më erdhën menstruacionet e para. Isha vetëm. Shkova me qetësi në banjën e mamit tim dhe huazova një pecetë higjenike. Ishte tepër antiklimatike. Asnjë tortë, pa urime, pa zbulime të thella, vetëm unë dhe disa rreshta të përgjakur të mitrës. "

"Duke parë prapa, isha me fat. Dëshiroja të bëhesha pjesë e një grupi që lidhej me gjak dhe nuk mora kohë për të vlerësuar se nuk më duhej të shqetësohesha për të mbajtur në dorë një furnizim me produkte menstruale ose të mësoja se si të largoja njollat e gjakut nga të brendshmet e mia . Thjesht kisha frikë se nuk isha normale. Por kur bëhet fjalë për ciklin menstrual, në të vërtetë nuk ka një normalitet absolut. "

Mosha mesatare për periodën e parë (e quajtur edhe menarke) ka ardhur ngadalë duke u zvarritur për vite me rradhë. Do të doja që dikush të më kishte dhënë këshilla për të qenë e durueshëme, vlerësoj kohën që keni pa të dhe mos kini frikë të jeni e fundit që rrjedh gjak. Ju do të keni, mesatarisht, 40 vjet nga fillimi i menstruacioneve dhe një ose dy vjet shtesë nuk do të bëjnë shumë ndryshim. 

Jeni ende duke pritur për të marrë periodat tuaja? Mundohuni të mos stresoheni shumë për këtë. Të gjithë janë të ndryshëm. Nëse jeni të shqetësuar se menarkia juaj e zgjatur tregon për një problem më të madh shëndetësor, ose nuk i keni periodat deri në moshën 15 vjeç, atëherë konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Për të lexuar artikullin origjinal, klikoni KËTU.

Përkthim

Përkthim

Ky artikull është përkthyer për nevojat e portalit www.mollekuqja.mk nga Vesa Sherifi, ajo është studente e mjekësisë dhe alumna e programit 'YES' të Departamentit Amerikan të Shtetit. Aktualisht, e angazhuar në Forumin për Ndryshime në Arsim dhe Qendrën për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja".

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia