pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-06-03t132617.510.png

Qershori – Muaji i Krenarisë LGBTQ+

MARRE

June 3rd, 2024

Muaji i Krenarisë LGBTQ+ festohet çdo vit në muajin qershor për të nderuar demonstratat e Stonewall në Manhattan në vitin 1969.

Trazirat Stonewall ishin një pikë kthese për Lëvizjen e Çlirimit Gej në Shtetet e Bashkuara. Në Shtetet e Bashkuara e diela e fundit në qershor fillimisht u festua si “Dita e Krenarisë Gej”, por dita aktuale ishte fleksibile. Në qytetet e mëdha në mbarë vendin “dita” shpejt u rrit për të përfshirë një seri mujore të ngjarjeve.

Sot, festimet përfshijnë paradën e krenarisë, pikniqe, neja, seminare, simpoziume dhe koncerte, dhe ngjarjet e Muajit të Krenarisë LGBTIQ+ tërheqin miliona pjesëmarrës nga mbarë bota. Përkujtimore mbahen gjatë këtij muaji për ata pjesëtarë të komunitetit që kanë humbur jetën nga krimet e urrejtjes ose HIV/AIDS-i.

Qëllimi i muajit përkujtues është njohja e ndikimit që individët lezbike, gej, biseksualë, transgjinorë, interseks dhe queer kanë pasur në histori në nivel lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar.

Përveç se është një festë e gjatë një muaj, muaji i Krenarisë është gjithashtu një mundësi për të protestuar në mënyrë paqësore dhe për të rritur ndërgjegjësimin politik për çështjet aktuale me të cilat përballet komuniteti jonë. Paradat janë një tipar i spikatur i muajit të Krenarisë dhe ka shumë festa në rrugë, ngjarje të komunitetit, lexime poetike, fjalime në publik, festivale në rrugë dhe sesione edukative, të gjitha këto mbulohen nga media kryesore dhe tërheqin miliona pjesëmarrës.

Muaji i Krenarisë është shumë i rëndësishëm sepse shënon fillimin e një ndryshimi të madh brenda komunitetit queer, si dhe implikimet më të gjera shoqërore.

Megjithëse qëndrimet dhe padrejtësia ende mbesin, ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga trazirat e vitit 1969 dhe duke vazhduar në këtë traditë të gjatë ne vazhdojmë të rrisim vetëdijen, të përmirësojmë qëndrimet e shoqërisë dhe të inkurajojmë gjithëpërfshirjen.

Çka është krenaria gej apo kreanria LGBTIQ+?

Krenaria gej ose krenaria LGBTIQ+ është promovimi i vetë-pohimit, dinjitetit, barazisë dhe dukshmërisë së shtuar të lezbikeve, gejëve, biseksualëve, transgjinorëve, njerëzve interseks dhe queer (LGBTIQ) si një grup shoqëror. Krenaria, në krahasim me turpin dhe stigmën shoqërore, është pikëpamja mbizotëruese që mbështet shumicën e lëvizjeve për të drejtat LGBTIQ+.

Është një lëvizje që feston diversitetin seksual. Për njerëzit LGBTIQ+ është një mënyrë për të protestuar në lidhje me diskriminimin dhe dhunën.

Cilat ishin trazirat Stonewall?

Trazirat u nxitën nga një bastisje që ndodhi gjatë mëngjesit të hershëm të 28 qershorit 1969, në Stonewall Inn në Greenwich Village, Manhattan. Komuniteti queer mbajti një seri demonstratash spontane, shpesh të dhunshme për të protestuar kundër bastisjes dhe duke bërë thirrje për krijimin e vendeve ku gejët dhe lezbiket mund të shkonin dhe të ishin të hapur për orientimin e tyre seksual. Në vende të tilla nuk duhet të ketë frikë nga arrestimi. Trazirat shërbyen si katalizator për të drejtat e personave LGBTIQ+ dhe brenda 6 muajsh, 2 grupe aktiviste queer ishin formuar në New York. Gjatë viteve që nga ngjarja, shumë organizata për të drejtat queer janë formuar, jo vetëm në SHBA por në të gjithë botën.

Kush i filloi festimet e qershorit?

E njohur si “Nëna e Krenarisë”, ishte Brenda Howard ajo që koordinoi marshin e parë të Krenarisë LGBTIQ+. Ajo ndezi idenë për një javë ngjarjesh rreth Ditës së Krenarisë. Këto ngjarje më pas u zhvilluan në festimet vjetore LGBTIQ+ të mbajtura çdo qershor. Një aktiviste e ashpër dhe radikale, Howard, e cila ishte biseksuale, mbështeti me forcë dhe mori pjesë në lëvizjet anti-luftë dhe feministe, si dhe në Frontin e Çlirimit Gej dhe Aleancën e Aktivistëve Gej ku ishte kryesuese për disa vjet.

Nën sloganin "Mosbindje Spektakolare" me 22 qershor (e shtunë) në Shkup do të mbahet Parada e pestë e Krenarisë. Parada do të fillojë me mbledhjen e pjesëmarrësve nga ora 17:00 në parkun “Gruaja-luftëtare” (përballë Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut).

Ky artikull fillimisht është publikuar në Dylberizm.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia