Markus.jpeg

Një baba në Britani ka hapur peticion që dhimbjet nga menstruacionet të njihen si "arsye legjitime" për mungesë në shkolla

MARRE

October 6th, 2021

Një baba në Britaninë e Madhe ka grumbulluar rreth 46.000 nënshkrime në peticionin për të njohur dhimbjet gjatë menstruacioneve dhe ngërcet menstruale si arsye legjitime për të munguar në shkollë. 

Markus e filloi këtë peticion pasi ju tha se mungesa e vajzës së tij trembëdhjetë vjeçare në shkollë do të ishte “mungesë pa arsye”, edhe pse ai u paraqit për të lajmëruar shkollën që ajo do të mungojë shkaku i dhimbjeve nga menstruacionet. 

Babai 37 vjeçar theksoi se ai e pa të arsyeshme që vajza e tij e cila kishte dhimbje të mëdha dhe nuk mund të flinte nga ngërcet menstruale, të pushonte atë ditë. Gjithsesi, pasi mori një përgjigje të tillë nga shkolla e vajzës së tij, ai filloi një peticion në Change.org. Ai deri tani ka grumbulluar rreth 46.000 nënshkrime nga gjithsej 50.000. 

“Jam i sigurtë që gjithkush që ka menstruacione do të pajtohej që në një moment të caktuar ka pasur Dysmenorrhoea. Po ka një term mjekësor për dhimbjen nga menstruacionet”

Markus Allejn

Sipas Markusit situata në të cilën ai gjeti veten tregon për mosditurinë ndaj kësaj problematike, impaktin e pozitave të larta në shkolla që janë të dominuara nga burrat, si dhe mospërfilljen e plotë ndaj mirëqënies fizike, emocionale dhe akademike të nxënësve.

Markus përveç peticionit ka filluar fushatë, duke i ftuar shkollat që të pranojnë si arsye legjitime mungesën e vajzave në shkolla shkaku i dhimbjes nga menstruacionet.

Për aq kohë sa njerëzimi ekziston, 50% e qënieve humane kanë menstruacione. Jo vetëm që kjo është një dukuri normale, por është e domosdoshme që njerëzimi të ekzistojë.

Markus Allejn

Rita Behadini

Rita Behadini

Rita Behadini është moderatore, gazetare dhe aktiviste e të drejtave të grave. Ajo ka kryer studimet për "Biznes dhe Ekonomi" në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë. Gjatë studimeve Rita themeloi klubin studentor feminist, nga ku dhe lindi pasioni i saj për të avokuar për të drejtat e grave. Gjatë po asaj kohe ajo u punësua si gazetare në Portalb, për të vazhduar më pas për katër vite karrierën e saj në televizionin Alsat të Maqedonisë. Puna e saj si gazetare është e orientuar në të drejtat e grave dhe barazinë gjinore. Aktivizmin e saj Rita e vazhdoi duke themeluar Qendrën për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja", ku aktualisht ushtron detyrën e presidentes.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia