pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-06-20t155547.334.png

Futbollistët danez refuzuan rritje të pagave, kërkojnë paga të barabarta për futbollistet gra

FEMINISTING

June 20th, 2024

Lojtarët nga ekipi kombëtar i futbollit për meshkuj të Danimarkës kanë refuzuar një rritje page dhe kanë pranuar një ulje prej 15 për qind të mjeteve për sigurimin e tyre, për të lejuar homologet e tyre vajza në ekipin kombëtar të vajzave të marrin paga të barabarta dhe një rritje prej 50 për qind në sigurimin e tyre.

Në atë që është përshkruar si një "hap i jashtëzakonshëm" për barazinë gjinore në sport, marrëveshja e re me Federatën Daneze të Futbollit do të hyjë në fuqi sapo të përfundojë Kampionatin Evropian në Gjermani në korrik.

Michael Sahl Hansen, drejtor i sindikatës së lojtarëve të Danimarkës, Spillerforeningen, e përshkroi marrëveshjen e re si "një hap të jashtëzakonshëm për të ndihmuar në përmirësimin e kushteve të ekipeve kombëtare të vajzave".

“Ekipi i meshkujve zgjodhi të mos kërkonte asnjë ndryshim në marrëveshjen e tyre të re,” tha Hansen në një deklaratë të lëshuar nga sindikata botërore e lojtarëve FIFPRO javën e kaluar . “Pra, në vend që të kërkonin kushte më të mira për veten e tyre, lojtarët menduan të mbështesin ekipin e vajzave.”

Hansen tha se lojtarët meshkuj që kontribuan në negociata ishin "shumë të lumtur" me marrëveshjen.

"Kjo ishte ajo që ata donin," tha ai . “Kjo tregoi se ata po e marrin përgjegjësinë. Atyre u pëlqente ideja për t'u ofruar ekipeve të tjera kombëtare mundësi dhe kushte më të mira.”

Para fillimit të negociatave, Federata Daneze e Futbollit kishte njoftuar planet për të rregulluar "paga të barabarta" për ekipet kombëtare të meshkujve dhe vajzave.

Hansen tha se shoqata këmbënguli se paratë që nevojiteshin për të ekzekutuar planin duhej të vinin nga ekipi i meshkujve - një strategji të cilën ai thotë se nuk mund ta pranonte.

“Ekipi i meshkujve ishte i mërzitur, po ashtu edhe ekipi i vajzave, pasi nuk ndiheshin rehat që paratë duhej të merreshin nga ekipi i meshkujve”, tha ai.

“Ne nuk donim të flisnim me Shoqatën Daneze të Futbollit nëse e vetmja mënyrë për t'u dhënë grave më shumë para do të ishte duke i marrë ato nga ekipi i meshkujve.”

Sindikata daneze e lojtarëve, Spillerforeningen dhe skuadra e meshkujve vendosën të rrisin pagat e vajzave në nivelin e skuadrës së meshkujve.

Sipas Hansen, lojtarët vajza të ekipit të vajzave janë “të lumtura që lojtarët meshkuj po i ndihmojnë”.

“Megjithatë ata pajtohen që paratë të mos vijnë nga ekipi i meshkujve, por nga Shoqata. Ata mezi presin negociatat me Federatën e Futbollit, të cilat do të fillojnë pas verës së këtij viti”.

Historikisht, Danimarka ka performuar vazhdimisht mirë në rezultatet ndërkombëtare të barazisë gjinore. Në vitin 2023, ajo u rendit e treta në BE për Indeksin e Barazisë Gjinore. Kryeministrja e saj, Mette Frederiksen, u zgjodh në detyrë në vitin 2019 dhe mbetet një nga lideret e pakta gra në botë sot.

Gjatë viteve të fundit, ekipet kombëtare të futbollit të vajzave në mbarë botën kanë punuar në mënyrë aktive për të reduktuar pabarazitë në paga. Në vitin 2022, Federata e Futbollit e SHBA arriti marrëveshje historike për të ofruar paga të barabarta për lojtarët e ekipeve kombëtare të meshkujve dhe vajzave.

  • Artikulli fillimisht është publikuar në Women's Agenda.

  • Artikulli u përkthye dhe u përshtat në gjuhën shqipe nga Ardit Ramadani.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia