pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-05-23t162727.450.png

Marrëzi: Ka mjek që pas lindjes qepin vaginën më shume se që duhet, për kënaqësitë seksuale të partnerit

MARRE

May 23rd, 2024

Të lindësh është një ndër gjërat më të rëndësishme që një person mund të bëje. Gratë shtatzëna plotësisht lënë menjanë arsyetimin dhe kontrollin, të gjitha këto me shpresën se profesionistët mjekësorë në dhomë do të bëjnë gjithçka që është e mundur që gjithçka të shkojë mirë.

Por, si do të ndjeheshit nëse do ta kuptonit që përveç gruas shtatzënë, mjekët gjithashtu njëkohësisht i kanë shëryber edhe kërkesave të dikujt krejtësisht tjetër, të themi, bashkëshortit tuaj?

Në këtë artikull, ne do të eksplorojmë një koncept të frikshëm, i njohur në gjuhën angleze si ‘husband stitch’, ose ‘qepja për burrin’. Ne do të eksplorojmë origjinën e termit, implikimet e tij në jetën reale dhe në fund të fundit ligjshmërinë pas kësaj praktike tejet mizogjiniste.

Çka do të thotë qepja për burrin?

Qepja për burrin është një procedurë kirurgjikale që ndodh menjëherë pasi dikush ka lindur. Me pak fjalë, mjeku ju shton një qepje shtesë kur riparon çarjen vaginale, në mënyrë që të përpiqet të bëjë vaginën të ndihet më e ngushtë, kryesisht për kënaqësitë e burrit gjatë marrëdhënieve seksuale.

Gjatë lindjes, është jashtëzakonisht e zakonshme që një individ të përjetojë një çarje shumëvjeçare ose t'i nënshtrohet një lloj epiziotomie. Pikërisht gjatë riparimit të këtyre çarjeve, ka mjek që shtojnë qepje shtesë vetëm për kënaqësinë e partnerit mashkull, pasi thuhet që ky ‘shtrëngim’ shtesë do ta rriste kënaqësinë seksuale për mashkullin gjatë penetrimit.

Disa e kanë krahasuar qepjen e burrit me gjymtimin gjenital femëror (FGM) për shkak të natyrës së saj pushtuese dhe të panevojshme. Ideja që vagina e një individi mund të zgjerohet ose të ndryshojë pas lindjes ka shumë më tepër të bëjë me seksizmin mjekësor dhe mizogjininë sesa me faktet. Në të vërtetë, qepja e burrit nuk ka asnjë përfitim mjekësorë.

Mjekja specialiste e Shëndetit, Obstetrikës dhe Gjinekologjisë Jessica Shephard tha: “Ekziston një dezinformatë që lindja e lë vaginën të zgjeruar dhe nuk është në gjendje të ketë kapacitetin për kënaqësi seksuale dhe gjithashtu se ajo nuk mund të kthehet në gjendjen që ishte para shtatzënisë. Kjo nuk eshte e vertete." 

Problemi më i madh me qepjen për burrin është fakti që shpesh ndodh pa dijeninë ose pëlqimin e gruas shtatzënë. Mjekët e familjes kanë qenë të njohur për shtimin e thurjes shtesë me një vështrim anash dhe i shkelin syrin burrit të pacientës, dhe është ky lloj sekreti pas derës që e ka bërë pothuajse të pamundur zhdukjen e kësaj praktike.

Në një intervistë me Healthline, Sarah Harkins foli për përvojën e saj, duke kujtuar se kishte dëgjuar mjekun e saj të familjes t'i thoshte burrit të saj: "Po, le të vazhdojmë dhe të shtojmë një qepje tjetër, në mënyrë që të sigurohemi që kjo të jetë e bukur dhe e ngushtë". “Isha pa ndjenja- fizikisht, emocionalisht dhe mendërisht. Mjeku këtë ja tha atij, jo mua… Unë isha i shtrirë atje si një gungë,” rrëfen Harkins.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se qepja për burrin shkakton dhimbje të tmerrshme për pacienten. Angela Sanford, një grua tjetër që foli për Healthline për përvojën e saj, tha se ajo nuk kishte kuptuar për qepjen shtesë deri në pesë vjet pasi lindi – pasi kishte përjetuar seks tmerrësisht të dhimbshëm.

A është qepja për bashkëshortin e lejuar ligjërisht?

Qepja për burrin konsiderohet keqpërdorim nga profesionistët mjekësorë si në MB ashtu edhe në SHBA. Megjithatë, ka shumë të ngjarë që procedura të ndodhë ende në të gjithë globin - veçanërisht në spitalet private. Thënë kjo, një pacient ka çdo të drejtë të padisë punonjësin përgjegjës të kujdesit shëndetësor.

Siç u përmend më parë, ka shumë pak informacion për numrin e personave që janë prekur nga qepja e bashkëshortit, duke çuar në një konfuzion më të madh në lidhje me ligjshmërinë e saj.

Çfarë është operacioni për riparimin e virgjërisë?

Ndërsa diskutojmë për qepjen për burrin, duhet të përmendim edhe ekzistencën e operacionit të riparimit të virgjërisë ose, siç njihet edhe një himenoplastikë.

Himenoplastika është një procedurë kirurgjikale jashtëzakonisht e diskutueshme e cila premton rikthimin e virgjërisë. I ofruar kryesisht në klinika dhe spitale private, qëllimi i operacionit është përdorimi i indeve të mbresë për të ndërtuar një himen të rremë me qëllim që një vajzë ose grua të rrjedh gjak kur ajo të ketë marrëdhënie tjetër.

Në janar 2022, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar prezantoi një amendament në projektligjin e Shëndetit dhe Kujdesit që e bëri të paligjshme kryerjen e çdo procedure që synon të rindërtojë himenin, me ose pa pëlqim, siç raportohet nga The Guardian.

Gjatë viteve, disa vajza të reja janë detyruar të bëjnë një himenoplastikë nga familjet e tyre, të cilat ishin të fiksuar në idenë për t'i ofruar një vajzë 'të pastër' një kërkuesi të mundshëm. 

Duke folur me botimin, Hafsah, e cila nuk donte të jepte emrin e saj të vërtetë, shpjegoi se ajo ishte përdhunuar si fëmijë dhe se prindërit e saj kurdë më pas ishin të fiksuar për ta bërë atë të kryente procedurën. “Unë u thashë atyre se nuk doja operacionin, por për më shumë se një vit ata përdorën shantazh emocional për të më bindur. Nëse himenoplastika do të kishte qenë e paligjshme kur isha adoleshente, do të më kishte shpëtuar nga shumë abuzime emocionale," tha Hafsah.

Përkthim

Përkthim

Ky artikull është përkthyer për nevojat e portalit www.mollekuqja.mk nga Vesa Sherifi, ajo është studente e mjekësisë dhe alumna e programit 'YES' të Departamentit Amerikan të Shtetit. Aktualisht, e angazhuar në Forumin për Ndryshime në Arsim dhe Qendrën për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja".

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia