pink-minimalist-gynecologist-logo---2024-06-12t174016.145.png

Aktivistja për të drejta të grave në Arabinë Saudite u dënua me 11 vjet burg

PASOJA

June 12th, 2024

Manahel al-Otaibi, aktiviste për të drejtat e grave në Arabinë Saudite e cila promovonte fuqizimin e grave në rrjetet sociale u arrestua dhe u dënua fshehurazi me 11 vjet burg nga një gjykatë kundër terrorizmit.

Al-Otaibi u arrestua për “zgjedhjen e saj të veshjeve dhe mbështetjen për të drejtat e grave” dhe u dënua në një seancë sekrete ku u shpallë fajtore për shkeljen e një ligji saudit kundër terrorizmit që kriminalizon përdorimin e faqeve të internetit për të “transmetuar ose publikuar lajme, deklarata, thashetheme të rreme ose keqdashëse, apo të ngjashme për kryerjen e një krimi terrorist”.

Otaibi u akuzua nga autoritetet saudite për përdorimin e një hashtag-u të përkthyer në #societyisready – për të bërë thirrje për t’i dhënë fund rregullave të kujdestarisë mashkullore.

Zyrtarët sauditë konfirmuan për Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut se Manahel al-Otaibi u dënua më 9 janar për ato që qeveria saudite i quajti “akte terroriste”, raporton The Guardian.

Grupet e të drejtave thonë se al-Otaibi i është nënshtruar abuzimit të rëndë, duke filluar me zhdukjen e saj me forcë për pesë muaj nga nëntori 2023 deri në prill 2024. Pasi u kthye në kontakt me familjen e saj, ajo tha se ishte mbajtur në izolim dhe kishte përjetuar abuzim fizik.

Amnesty International dhe ALQST, u kanë bërë thirrje autoriteteve saudite që të lirojnë menjëherë dhe pa kushte al-Otaibi dhe thanë se burgimi i saj bie në kundërshtim të drejtpërdrejt me narrativën e autoriteteve për reformën dhe fuqizimin e grave.

Rasti i saj pason një sërë rastesh të ngjashme në të cilat gratë saudite u janë nënshtruar dënimeve për përdorimin e llogarive të rrjeteve sociale për t’u shprehur. Kujtojmë Salma al-Shehab, e dënuar me 27 vjet, Fatima al-Shawarbi, e dënuar me 30 vjet, Sukeynah al-Aithan, e dënuar me 40 vjet, dhe Nourah al-Qahtani, e dënuar me 45 vjet.

Ky artikull fillimisht është publikuar në QIKA.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia