111.jpeg

Tunizia emëroi një grua për kryeministre, Naja Romdhane theu tabutë në botën arabe

FEMINISTING

September 30th, 2021

Tunizia është shteti i parë në botën arabe që ka caktuar një grua për kryeministre. Presidenti i shtetit Kais Saied ka deklaruar publikisht që ky rol i është besuar Naja Bouden Romdhane. 

Është hera e parë në historinë e Tunizisë që një grua të drejtojë një qeveri. Është nder për Tunizinë dhe të gjitha gratë tuniziane

Kais Saied, President i Tunizisë

Saied deklaroi se ky vendim nderon gratë e vendit të tij. Sipas tij, Tunizia “ka humbur shumë kohë”, andaj ai kërkoi nga kryeministrja e re 63 vjeçare që menjëherë të fillojë me formimin e kabinetit. Romdhane ka shërbyer në Ministrinë e Arsimit të Lartë një dekadë më parë, në vitin 2011. 

Shtetet arabe shumë rrallë kanë gra në pozitat e larta politike. Qeveria e re duhet të marrë masa të shpejta për të kërkuar përkrahje financiare për buxhetin dhe borxhet, pasi marrja pothuajse e plotë e pushtetit nga presidenti në korrik i pezulloi bisedimet me Fondin Monetar Ndërkombëtar, shkruan CNN.

Tunizia është përballur me rritje të numrit të rasteve me Covid-19, zemërim të publikut për mosfunksionimin politik dhe vështirësitë ekonomike. Qindra njerëz dolën rrugëve në kryeqytetit në fundjavën e kaluar për të protestuar kundër veprimit të presidentit për t’i dhënë kompetenca vetes

 

 

Rita Behadini

Rita Behadini

Rita Behadini ka kryer studimet për "Biznes dhe Ekonomi”. Ajo është gazetare dhe aktiviste e të drejtave të grave. Rita ka moderuar emisionin "Pasdite me Alsat" në Televizionin Kombëtar "Alsat". Ajo është bashkëthemeluese dhe presidente e Qendrës për Mundësi të Barabarta “Mollëkuqja”.