Untitled-design-(4)-1665344471.png

Si të përshpejtohet trajtimi i kancerit të gjirit te pacientët rezistent ndaj kimioterapisë?

N'THELB

October 10th, 2022

Shkencëtarët kanë identifikuar lloje të qelizave imune që mund të synohen për të zhvilluar imunoterapi specifike për kancerin e gjirit rezistent ndaj kimioterapisë.

Gjegjësisht, derisa kimioterapia mund të mos vrasë qelizat e kancerit te këta pacientë me rrezik të lartë, imunoterapia, lloj trajtimi që ndihmon sistemin imunitar të sulmojë qelizat e kancerit, mund të sjellë përfitime, besojnë shkencëtarët.

Hulumtimet e reja kanë treguar se qelizat e kancerit rezistente ndaj kimioterapisë kanë shumë pak qeliza imune rreth tyre, por se kimioterapia shkaktoi ndryshime në disa lloje të qelizave imune.

Në veçanti, u gjet një rritje në numrin e qelizave “të lindura” (qelizat që reagojnë fillimisht) si neutrofilet dhe qelizat vrasëse natyrore (NK). Qelizat NK ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet dhe kancerin.
Por hulumtimi i publikuar në Clinical Cancer Research tregoi se numri i shtuar i qelizave NK te pacientët me sëmundje rezistente ndaj kimioterapisë nuk kishte aktivitet citotoksik – një “instinkt vrasës”.

Gjithashtu u gjetën gjene të lidhura me imunitetin të lidhur me qelizat NK, të cilat nga ana e tyre ishin të lidhura me frenimin ose lodhjen e qelizave, që do të thoshte se qelizat NK nuk mund të luftonin qelizat e kancerit.

Mendohet se kjo pasqyrë e re në sjelljen e qelizave NK mund të përdoret për të zhvilluar imunoterapi specifike për këta pacientë me rrezik të lartë, të cilat duhet të hulumtohen në provat klinike të ardhshme.

Burimi: Panacea.mk.

Ardit Ramadani

Ardit Ramadani

Ardit Ramadani është jurist i diplomuar. Ai për tre vite ka punuar si gazetar në Portalb.mk, si verifikues i fakteve dhe recensent në projektin Crithink dhe Vistinomer.mk, si dhe ligjërues i vlerave të demokracisë. Ai aktualisht është gazetar në televizionin nacional Alsat M dhe njëkohësisht bashkëthemelues i Qendrës për Mundësi të Barabarta “Mollëkuqja”.