cover-(1)-1718653000.png

Studimi zbuloi: Lindjet në ujë nuk rrisin rrezikun e komplikimeve

N'THELB

June 27th, 2024

Lindja në banjë uji nuk rrit rrezikun e komplikimeve për foshnjën ose nënën, ka zbuluar një studim.

Studiuesit në Universitetin e Cardiffit vlerësuan 73,229 të dhëna nga shtatzënitë me rrezik të ulët ku një pishinë uji u përdor gjatë lindjes në 26 organizata të Shërbimit Shëndetësor Kombëtar në Angli dhe Uells midis viteve  2015 dhe 2022.

Analiza shqyrtoi shkallën e lotëve të rëndë të përjetuar nga gratë që lindën, së bashku me numrin e foshnjave që kishin nevojë për antibiotikë ose ndihmë me frymëmarrjen e tyre dhe numrin e foshnjave që kishin vdekur gjatë lindjes.

Studiuesit konkluduan se rreziqet për foshnjat dhe nënat e tyre nuk ishin më të larta në lindjet në ujë sesa në lindjet jashtë ujit.

Lindjet në ujë përbëjnë rreth 9% të pothuajse 600,000 lindjeve në Shërbimin Shëndetësor Kombëtar çdo vit. Sipas udhëzimeve klinike, të gjitha nënave të ardhshme duhet t'u ofrohet lindja në ujë si opsion.

Julia Sanders, një profesoreshë e mamisë klinike në Universitetin e Cardiffit, e cila udhëhoqi hulumtimin, tha se hulumtimi tregoi se lindjet në ujë ishin një alternativë e sigurt.

"Në Mbretërinë e Bashkuar rreth 60,000 gra në vit përdorin një pishinë lindjeje ose banjë për lehtësimin e dhimbjeve gjatë lindjes, por disa nëna dhe mjekë ishin të shqetësuar se lindjet në ujë mund të sjellin rreziqe shtesë," tha Julia Sanders.

Ajo theksoi se ka pasur raporte se foshnjat mund të sëmureshin rëndë ose madje të vdisnin pas lindjeve në ujë, dhe se nënat kishin më shumë gjasa të kishin lot të rëndë ose humbje të madhe gjaku.

"Ne donim të përcaktonim nëse lindjet në ujë me mamitë e Shërbimit Shëndetësor Kombëtar janë po aq të sigurta sa lindja jashtë ujit për gratë dhe foshnjat e tyre me rrezik të ulët të komplikimeve”, tha ajo.

Peter Brocklehurst, profesor i shëndetit të grave në Njësinë e Provave Klinike në Birmingham, tha se "duke pasur parasysh se 10% e grave përdorin zhytjen në ujë si qetësues të dhimbjes gjatë lindjes, rezultatet e këtij studimi do të kenë implikime për mijëra gra në vit në Mbretërinë e Bashkuar dhe shumë të tjera në mbarë botën, ku zhytja në ujë gjatë lindjes është praktikë e zakonshme”

Profesor Chris Gale, konsulent neonatolog në Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust në Londër, theksoi se “shumë pediatër dhe neonatologë shqetësohen se lindjet në ujë mund të sjellin rreziqe shtesë për foshnjat, por studimi gjeti prova bindëse se për gratë me shtatzëni të pakomplikuar kjo nuk është kështu”.

Fisnik Xhelili

Fisnik Xhelili

Fisnik Xhelili është zëvendëskryeredaktor në "Portalb.mk". Ai ka diplomuar në degën e Komunikimit Ndërkombëtar, ndërsa aktualisht vijon studimet e masterit në degën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Diplomacisë. Fisniku është bashkëthemelues i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja".

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2024 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia