271977986_438174881425825_2142514184712758251_n.png

"Covid Dick": SARS-Cov-2 mund të zvogëlojë penisin, këto janë arsyet shkencore

N'THELB

January 24th, 2022

-3.8 janë cm e të riut amerikan që ka deklaruar që ka pësuar një zvogëlim të penisit pasi ka kaluar SARS-Cov-2. Lajmi u botua në New York Post dhe mjekët në shkrimin e njëjtë konfirmojnë gjendjen “Covid Dick”, shkruan Tabu Blog.

Kjo situatë, që ka marrë emrin “covid dick”, përshkruan humbjen e vëllimit të gjenitaleve mashkullore që verifikohet për shkak të pneumatisë dhe vaskulopatisë dytësore mbas infektimit me Sars-Cov. Humbja e vëllimit është e variabël, por e sigurt, është fakti që ajo paraprihet nga një fazë deficiti (mungese) ereksionesh. 

I riu 30 vjeçar, i cili është infektuar më një formë të fortë të covidit, kishte vënë re mungesën e ereksioneve. Ajo që dimë deri tani me siguri, është fakti që Covidi, targeton endotelin që është organi që vesh indet e trupave me kavitete ( qelizat endoteliale, mbështesin gjithë qarkullimin e gjakut). I riu amerikan jo vetëm ka deklaruar një mangësi në ereksion, por dhe një zvogëlim të penisit deri në 3.8 cm, njofton Tabu Blog. Dihet që një deficit erektiv që zgjat me muaj mund të prodhojë zvogëlim penisi.

“Zvogëlimi i penisit’ lidhet me dëmtimin endotelial që mund të sillet si një ind me vraga pra që ka vështirësi të jetë elastik dhe si rrjedhojë ka pamundësi që të zgjerohet normalisht. Në literaturën e sotme kemi shumë shkrime dedikuar dëmeve vasko-gjenitale post covid ( deficit në ereskion dhe priapizëm).

Sipas Tabu Blog kjo gjendje mund të “parandalohet”nëpërmjet një terapie që i “qepet pacientit”. Prandaj sapo vëreni që keni mungesë ereksioni ose ereksione të vazhdueshme dhe të pa kontrollueshme, drejtohuni te mjeku. Sipas mjekëve, përdorimi i dozave të vogla të ibPDE5 ( që jepet nga mjeku) për një kohë të gjatë dhe gjithashtu dhe përdorimi i pajisjeve me vacuum balancon dëmin në aparatin vascularo gjenital. Pajisjet me vaccum përmirësojnë qarkullimin e gjakut, ndërkohë që pajisjet tërheqëse ndikojnë duke ulur formimin e vragave. Ndërkohë ibDPE5 reagojnë si mbrojtës të endotelit të dëmtuar nga virusi. Duket sikur terapia e kombinuar është ajo që sjell rezultat më efikas. 

Të gjithë këto nuk janë vënë re te personat asimptomatik apo që kanë kaluar lehtësisht COVID.

Dhimbja e penisit të një burri rezulton të jetë efekt anësor i rrallë i Covid-19

Dhimbja agonike e penisit të një burri vjen si rezultat i infeksionit me Covid-19, njoftoi The Sun pasi dokumentet paralajmëruan për efektin e rrallë anësor.

Ekipi iranian përshkroi në një revistë mjekësore se si virusi çon në mpiksjen e gjakut në penisin e burrave. Burri i paidentifikuar kishte vuajtur dhimbje penile për tre ditë përpara se të kontrollohej nga një urolog në Iran, i cili e dërgoi atë për analiza.

Sikleti i filloi pas ereksionit gjatë marrëdhënies seksuale, u tha mjekëve 41-vjeçari. Ai nuk kishte përjetuar ndonjë traumë në zonën e legenit (ndodhet midis barkut dhe kofshëve) që mund të shpjegonte simptomat e tij. Personi në fjalë kishte rezultuar pozitiv për Covid-19 tre javë më parë, shkruan radiologu Seyed Morteza Bagheri dhe një kolegë nga Universiteti i Shkencave Mjekësore i Iranit në revistën Clinical Case Reports.

Asgjë nuk ishte e pazakontë në lidhje me sëmundjen e tij Covid-19, vunë në dukje mjekët. Ai kishte simptoma të lehta, duke përfshirë ethe, kollë, lodhje dhe nuk kishte nevojë të merrte asnjë mjekim. Testet në spital treguan se burri kishte "trombozë të venës penile të thellë dorsale" - mpiksje gjaku në një venë që kalon përgjatë majës së penisit. Vena shtrihet në të gjithë gjatësinë e penisit dhe është e përfshirë në furnizimin me gjak të oksigjenuar në organ.

Një ekografi tregoi se "nuk ka rrjedhje gjaku në venë" për shkak të një mpiksjeje të rreth gjysmës së rrugës përgjatë penisit. Menjëherë, mjekët i kanë dhënë rivaroxaban, një ilaç për hollimin e gjakut që përdoret për të trajtuar dhe parandaluar mpiksjen e gjakut.

"Dy muaj pas fillimit të trajtimit, simptomat e pacientit u zhdukën plotësisht dhe ai nuk kishte më dhimbje penile gjatë ereksionit", thonë mjekët. Megjithatë, i njëjti ka pasur pak dhimbje nën presion në vendin e mpiksjes së gjakut.

Bllokim i gjakut

Shkencëtarët kanë mësuar se koronavirusi nuk shkakton vetëm simptoma të frymëmarrjes. Një nga veçoritë e tjera të tij është rritja e prirjes së gjakut për t'u mpiksur. Në fakt, ky është shpesh shkaku i vdekjes.

Përafërsisht, 20 – 50 për qind e pacientëve të shtruar në spital me infeksion Covid-19 kanë teste anormale të koagulimit

Morteza Bagheri

Por ai tha se lloji i mpiksjes së gjakut që kishte ky pacient ishte shumë i rrallë. Kur ndodh, zakonisht është te dikush që ka një çrregullim të koagulimit të gjakut. Mund të bëhet kërcënuese për jetën nëse mpiksja e gjakut shkëputet dhe udhëton në mushkëri, duke shkaktuar emboli pulmonare.

Kërkimi i literaturës nuk tregoi asnjë rast të ngjashëm të publikuar më parë të trombozës së thellë të venave penile dorsale pas infeksionit me Covid-19 dhe pacienti është rasti i parë i raportuar

Morteza Bagheri

Tromboza në një venë tjetër, vena sipërfaqësore e penisit dorsal, është raportuar më parë te meshkujt me Covid. Një mori komplikimesh të tjera në organet gjenitale mashkullore janë raportuar nga mjekët gjatë rrjedhës së pandemisë.

Një burrë 69-vjeçar në Ohio, SHBA, pësoi një ereksion tre-orësh – një gjendje e quajtur priapizëm – për shkak të problemeve me koagulimin e gjakut në penisin e tij. Mjekët raportuan në The American Journal of American Medicine se ata besonin se Covid-19 kishte shkaktuar formimin e mpiksjeve në penisin e tij, duke bllokuar gjakun në ereksion. Mjekët duhej të kullonin gjakun nga penisi duke përdorur një gjilpërë, sepse akulli nuk funksionoi për të ulur ngurtësinë. Fatkeqësisht, ai vdiq nga Covid-19 për shkak të mushkërive.

Një burri tjetër rreth të 60-ave, në Francë, iu desh të kalonte të njëjtën procedurë pasi Covid-19 e la atë me një ereksion katër-orësh. Në këtë rast, mjekët arritën në përfundimin se priapizmi i burrit ishte shkaktuar nga Covid. Ai mbijetoi.

Ndërkohë, ekspertët kanë gjetur prova se Covid mund të dëmtojë enët e gjakut të penisit, duke e bërë më të vështirë arritjen e ereksionit.

Një burrë në të 30-at zbuloi se kishte pasur vështirësi ereksioni pas infeksionit dhe, si rezultat, penisi i tij ishte tkurrur.

donor image

Përmbajtja e kësaj ueb-faqeje është përgatitur nga Mollëkuqja me mbështetje të popullit Amerikan përmes Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (USAID). Pikëpamjet e autorëve të shprehura në këtë ueb-faqe nuk reflektojnë medoemos pikëpamjet e Agjencionit për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara apo të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Platforma mollëkuqja.mk është projekt i Qendrës për Mundësi të Barabarta "Mollëkuqja". Nëpërmjet kësaj platforme ne synojmë të krijojmë një hapësirë të sigurtë për gratë dhe burrat, ku të njëjtët jo vetëm mund të informohen për problemet aktuale që kanë të bëjnë me diskriminimin gjinor, por edhe të mund të ndajnë mendimet dhe eksperiencat e tyre.

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2023 / Mollëkuqja.mk | Made by LuckyMedia